Fericirea de a fi, a face si a avea

Oare cati dintre noi putem afirma cu mana pe inima, ca suntem cu adevarat fericiti in majoritatea timpului… si cati dintre noi stim oare,ce ne face sa fim fericiti? In fond, dincolo de perceptia emotiei de fericire in plan fizic, ca rezultat al reactiei chimice din organism (a carei efect este secretia hormonala de edorfina), putem admite ca fiecare dintre noi, avem capacitatea de a autoinduce in mod constient starea de fericire.

.

Putem resimti starea de fericire sub forma unor multumiri personala: – asociate ascultarii unei muzici placute; – de intrarea in posesia unei sume mari de bani; – asociate unei realizari deosebita in cariera sau pe plan relational; – de savurarea unei tigari sau de o inghetata buna…

Ca revers al a monedei, ne putem gandi ca: – muncile casnice sunt o corvoada; – o nereusita in plan profesional sau sentimental este un dezastru; – sa stai ca nefumator intr-o incinta imbicsita de fum si sa fii nevoit sa inghiti mirosul apasator provocat de tigarile fumatorii din local; – sa fii nevoit/a sa accepti resemnat/a sacaiala sefului la locul de munca, doar pentru ca nu ai alta alternativa… sunt doar cateva ganduri si perceptii care ne fac nefericiti.

Este important totusi sa intelegem ca, ceea ce percepem fiecare din noi la nivel emotional ca stare de fericire, poate insemna pentru alte persoane, disconfort sau nefericire. Exista persoane care din cauza: – sentimentului de vinovatie; – autoinvinuirii; – temerilor de tot felul; – a fricii de a nu pierde anumite avantaje; – din teama de a pierde acces la ele…etc, se simt neimplinite.

Deseori un lucru material sau o stare, ce pentru unii pare sa fie un vis sau un lucru greu de implinit… cum ar fi: – o casuta cocheta; – o masina de un anumit tip; – un venit lunar format din 4 cifre, etc…, iar pentru altii ,sa fie un lucru nesemnificativ sau o sursa de dezamagire ca fiind un nivel mediocru de realizare (raportat la nivelul lor de asteptari).

In fapt indiferent de nivelul de perceptie si independent de lucrurile, faptele sau persoanele la care ne raportam asteptarile, noi suntem cei ce dam sens lucrurilor, si emitem judecati de valoare, gen “RAU” sau “BUN”. Altfel spus, suntem nu doar sursa gandurilor noastre, ci si sursa fericirii sau a nefericirii pe care o generam sau o atragem…si apoi o traim.

Lucrurile din viata noastra, persoanele de langa noi.. sau lipsa lor, sunt doar consecinte. Ele reflecta atitudinea noastra in timp, si raportul nostru (prin diverse reactii) la stimulii si factorii externi care au venit spre noi in timp. Situatiile din viata noastra, bune sau rele, reflecta alegerile si deciziile noastre de-a lungul anilor, refleta implicarea sau neimplicarea noastra in confruntarea cu anumite situatii cu care ne-am confruntat in timp, reflecta modul in care am avut sau nu, capacitatea de a schimbarea starilor de fapte, de a ne schimba perceptiile, convingerilor…si finalmente atitudininea si actiunile fata de factorii externi.

Daca e sa apelam la o abordare dintr-o perspectiva filosofica sau spirituala (in care sa ne detasam de evenimente nefavorabile sau probleme… si de raportarea lor la nevoile si asteptarile noastre)… e suficient sa invatam un alt mod de raportare si perceptie…, Unul al “observatorului detasat” de probleme ce nu se lasa afectat ci doar cauta intelesuri si sensuri in intampinatrea lucrurilor. E suficient sa incepem sa aplicam in comportamentul noastre zilnice, cateva principii, atitudini si abordari extrem simple, dar foarte eficiente…

Astfel, prin renuntarea la anumite convingeri, printr-un mod diferit de perceptie, prin renuntarea sustinerii sau impunerii propriului adevar si prin renuntarea la reactii instinctuale in fata unor “provocari ale destinului”, este posibil sa producem o schimbare reala in bine, atat in viata noastra, cat si in cea a celor din jur (dovedind prin exemplul personal si prin modul in care suntem perceputi), ca “schibarea rezultatului” sau un “efect: diferit diferit al “cauzei” generate de o “problema”… se produce doar prin schimbarea gandurilor si prin alegerea unei atitudini diferite.

Iata cateva abordari sanatoase pentru a ne pastra fericirea:
- Daca iti place un lucru, invata sa-l pretuiesti si SA TE BUCURI de el.
- Daca nu iti place, EVITA-L.
- Daca nu iti place si nu-l poti evita… SCHIMBA-L.
- Daca nu il poti evita si nu poti sau nu vrei sa il schimbi, ACCEPTA-L  ca si o consecinta a ta, fara sa te justifici, fara lamentari, judecati de valoare sau invinuiri la adresa altora…
- ACCEPTA oamenii diferiti de tine si punctele lor de vedere, fara sa-i judeci raportandu-i la sabloanele, convingerile sau nevoile tale..
- Ca sa poti accepta un lucru, o situatie sau o persoana, , SCHIMBA-TI atitudinea si convingerile cu privire la ele, admitand ca fiecare situatie este o censecinta a unei cauze, si fiecare om are dreptatea sa, in baza reperelor, cunostiintelor si experientelor sale.
- ADMITE ca ceilati sunt diferiti de tine prin perceptii, aptitudini, experiente, caracter, educatie, valori, vocatii, nevoi, etc si de accea renunta sa judeci sau sa condamni.
- Ca sa-ti schimbi atitudinea, RENUNTA la CONVINGERILE LIMITATIVE, sau la cele care-ti genereaza perceptia negativa asupra lucrurilor sau persoanelor pe care vei fi tentat sa le judeci sau sa le invinovatesti pentru o situatie pe care o percepi potrivnica.
- Ca sa-ti schimbi convingerile, GANDESTE si ACTIONEAZA diferit de modul in care ai actionat sau te-ai lasat influentat de mediu si de gandurile influentate de programele tale mentale.
- pentru a-ti schimba gandurile si perceptiile, DETASEAZA-TE de nevoile tale, pentru a observa si intelege nevoile celorlalti, cu scopul de a te raporta la ele in mod obiectiv,  pentru a genera alegeri si actiuni menite sa-ti armonizeze nevoile cu ale celorlati (fara a le urmarii pe ale tale, in detrimentul nevoilor teerte).

By: Sandor Kasza

No Comments

Titlu formular de comentariu

Copyright © KAS 2013