Despre controlul emotiilor

Pentru a traii o o viata fericita si prospera, este esential sa respectam cateva principii :
-In primul rand e nevoie sa constizam tipul si polaritatea (pozitiva sau negative) emotiilor pe care le resimtim si le exprimam, prin perceptii si prin puterea gandurilor si a starilor mentale pe care le manifestam (in dialogul nostru interior sau prin verbalizarea lor)

.

-Sa constientizam efectul starilor noastre mentale si a polaritatii emotiilor pe care le exprimam: prin ganduri, decizii/ indecizii/ alegeri si actiunilor noastre… asupra trairilor si evenimentelor pe care le determina in viata noastra, ca rezultate (pe fiecare plan al ei).

-Sa alegem sa manifestam in mod constient si continuu, EXCLUSIV emotii si stari pozitive. Doar ele vor converge catre alegeri/ actiuni si rezultate positive!

-Emotiile negative, sunt hranite de temeri si de convingeri limitative. Prin exprimarea lor, ne vom scurge doar energiile… si astfel vom hrani doar stari si evenimente negative (de aceeasi polaritate energetic cu ceea a starilor si emotiilor noastre), pe care le vom atrage (mai devreme sau mai tarziu) in viata noastra, manifestandu-le pe plan fizic prin puterea gandurilor noastre negative si a energiei lor.

-Sa ne dezvoltam increderea de sine, iubirea, credinta si empatia fata de sine si de cei cu care interactionam, dezvoltand cu acestia, relatii de incredere, empatie si colaborare.

-Sa ne detasam de perceptiile si nevoile propriului ego… si de limitarile convingerilror rnoastre negative, pentru a observa lucrurile si cauzele sensurilor intamplarii lor (sub forma de evenimente de viata)…ca efect al emotiilor, alegerilor si actiunilor noastre anterioare.

-Sa manifestam deschidere si acceptare pentru atitudini si puncte de vedere diferite de ale noastre, renuntand la vanitati si orgolii, menite cel mult sa ne determine sa respingem tot ceea ce nu se poriveste cu sabloanele si tiparele subiective ale “adevarurilor” si convingerilor noastre…. si astfel sa pierdem repere si lectii importante, utile vietii noastre si unui destin fericit si luminous.

Doar renuntand sa exprimam invinuiri, etichetari sau judecati de valoare… asupra evenimetelor sau persoanelor neconforme sa incommode (in raportat cu asteptarile, nevoile sau interesele noastre), putem sa ne schimbam vibratiile negative ale starilor noastre fizice si energetice…pentru a le converti in stari pozitive si pline de optimism, credinta, incredere, acceptare, asumare si iubire.

By: Sandor Kasza

2 comments

 • Constantin Andronic 25/04/2014

  Buna ziua! Sunt Costin. De cand ma stiu numai de rele am avut parte si doar de cateva bune. Adica. De cand sunt copil am fost mereu clovnul celor de varsta mea, dar si acum chiar daca am 26 de ani. Ma gandesc numai la rau. Ca sunt dat la o parte si orice as incerca sa fac sa ocolesc o cearta sau sa nu zic nimic tot nu e bine. Sunt mereu luat peste picior. Asa am ajuns sa gandesc negatv despre viata si sa-mi doresc moartea mai mult decat orice. Aceasta dorinta o mai am in suflet. Din cauza multor colegi de scoala, am abandonat scoala un an sa stau inchis in casa s anu mai vad pe nimeni si tot din cauza lor am luat-o razna. Nu mai sunt cum eram. Am stari de depresie si nu mai pot controla vocile din cap pe care le aud. Am ajuns foarte rau.

  Buton raspuns
  • kasadmin 10/05/2014

   Din pacate deseori mediul in care traim si oamenii cu care interactionam, ne influenteaza gandurile, perceptiile, convingerile trairile si viata. Daca nu reusim sa ne detasam de mediul in care traim sau sa nu avem experienta controlului mental al emotiilor (pentru a gandi si actiona diferit) aceste stari emotionale negative, chiar ne pot afecta in mod negativ. Crezul, trairile si viata sunt influentate prin programele si starile mentale, pe care prin teameri si false preconceptii, singuri ni le inducem la nivel emotional.
   Ceea ce simtim sau credem, este influentat de modul in care alegem in mod constient sau inconstient sa gandim. Mai exact, gandurile si convingerile noastre, sunt influentate de ceea ce mintea noastra ne lasa sa credem, in baza experientelor de viata si trairile anterior. Aici un factor determinant il are educatia primita in copilarie (si deseori lipsa de afectiune), dar si mediul care traim si ne influenteaza atitudinea si trairile, perceptiile si experientele. Desigur, daca majoritatea experientelor noastre au fost negative, in crezurile si atitudinea noastra se instaleaza negativismul si frica de a nu se repeta trairile vechi care ne-au marcat sau traumatizat. Aceste ganduri pline de nemultumiri, judecati si invinuiri, ne impiedica sa ne deschidem si sa acceptam ca depinde doar de noi si de modul in care gandim, daca alegem schimbarea sau ramanem sa ne hranim nemultumirile (invinuind pentru consecintele propriilor alegeri si vieti, situatiile externe sau oamenii care le-au indus).
   In copilarie deseori se intampla sa nu avem discernamantul necesar ca sa ne aparam de agresiuni verbale si fizice, sau sa intelegem ca depinde de noi ca sa ne schimbam atitudinea, pentru a nu le atrage sau provoca, opunandu-ne lor. Ca adulti insa lucrurile ar trebui sa se schimbe printr-o atitudine controlata. Se considera ca avem discernamant, si ca putem lua decizii de a ne elibera mintea de obiceiuri si crezuri limitative, sau potrivnice starii noastre de bine, pe care cu totii le meritam. Astfel, manifestarea gandurilor, crezurilor si atitudinii pozitive, depinde de maturitatea noastra emotionala. Prin ele, sa ne desprindem de trecut, prin iertare, ajutandu-ne sa cream un trecut mai frumos, prin modul in care decidem (prin credinte pozitive si prin increderea in puterea noastra de a schimba lucrurile), sa ne schimbam atitudinea prezenta, si modul in care ne raportam la tot ceea ce a fost si la ceea ce ce ni se intampla. Ziua de azi, de o putem traii frumus, prin crezuri curajoase in puterea noastra, mainele va deveni deja un trecut frumos… si astfel in timp, prin pasi mici, prin adunarea de clipe si zile frumoase, de trairi si experiente pozitive, si pasi facuti in directia potrivita, ne vom trezi pe nesimtite ca am devenit optimisti si viata noastra s-a imbunatatit. Astfel, nu doar trecutul nostru va devenii incet incet mai frumos prin fiecare clipa frumoasa traita in prezent, ci si viitorul nostru!
   Propunandu-ne, sarcini mici, pe care sa le ducem cu succes la implinire, ne vom ajuta sa strangem experiente pozitive, care treptat ne vor reda optimismul si increderea in sine. Pentru asta insa e nevoie sa iertam trecutul si sa ne desprindem de toate amintirile negative, pentru a nu le mai hrani cu energia gandurilor noastre tematoare. In locul lor, vom pune emotii frumoase pline de iubire si curaj, formandu-ne obiceiul de a ne deschide sufletul si a ne darui astfel prin iubire si crezul in bine, energia vitala necesara evolutiei noastre spirituale si a capacitatii de a intelege, ca detine forta creatoare a propriului destin.
   Desigur, e nevoie sa acceptam ca, toate consecintele din viata noastra (pozitive si negative), sunt rodul alegerilor si actiunilor noastre trecute. Important e sa nu ne eschivam de consecintele negative, tocmai pentru a invata dinlectia lor (si a acumula experiente noi si pozitive… care sa contrabalanseze cele negative). Doar astfel ne putem schimba atitudinea, pentru a nu repeta greseli sau actiunile care au dus la rezultate ce ne nemultumesc.
   Legat de voci, cu certitudine cu totii le auzim si le avem avem in cap. Altfel nu am putea gandi. E vocea noastra, si prin ea derulam un dialog interior firesc am mintii noastre, cu sinele nostru curajos sau temator. Prin credinta si iubire, si printr-un spirit curat si o constiinta treaza (capabile sa observe emotiile si cauzele intamplarii lucrurilor in viata noastra), ne vom elibera de suparari si nemultumiri. Treptat si cu rabdare, putem prelua controlul asupra vocii care ne controleaza prin frica… si o vom putea invata dialogul curajos al unei vieti dominate de frumos. Desigur, pentru asta, e nevoie sa ne opunem pesimismului lui, prin curaj, pentru a pute prelua controlul asupra vietii noastre (pentru a nu mai permite mintii noastre sa ne domine atitudinea prin false proiectii mentale si crezuri potrivnice). Cand gandurile noastre se vor linistii si vor fi eliberate de suparari si negativism, vom putea hranii si gandurile pozitive cu energia noastra. Creierului nostru ii este imposibil sa se focuseze simultan pe 2 lucruri diferite si ne coordoneze actiunile in asa fel, incat simultan sa putem merge si inainte si inapoi. De aceea este important ca prin puterea credintei, sa ne desprindem gandurile de pe imaginile negative, si sa decidem sa le ancoram de valori, imagini si crezuri pozitive. Astfel in timp vom forma obiceiuri pozitive (inlocuindu-le treptat pe cele care nu ne servesc interesul) si ne va fi tot mai usor sa ne desprindem de ganduri negative si in general de orice atitudine sau actiune negativa (potrivnice ca si efect sau consecinta).
   Solutia schimbarii este in fiecare din noi. E suficient doar sa credem si sa acceptam ca noi suntem creatorii proprilor trairi si vieti si sa actionam ca atare. Si asta, pentru ca tot ceea ce ni se intampla, intr-un fel sau altul, e rodul gandurilor, alegerilor si actiunilor noastre, dar si a eschivarii, neimplicarii si fricii de a ne asuma ceea ce suntem. Din pacate noi suntem ce care-i permitem fricii si indoielii sa ne domine si sa ne impiedice sa ne schimba alegerile si actiunile atunci cand suntem nemultumiti.

   Buton raspuns

Titlu formular de comentariu

Copyright © KAS 2013